Automata kávéfőzők karbantartása

csütörtök, 23 január 2020 13:07 Blog
Értékelés:
(48 szavazat)
Kávégépek karbantartása Kávégépek karbantartása Kavegepnet

Ahhoz hogy sokáig élvezhessük kedvenc kávénkat, automata kávéfőzőnk bizony rendszeresen igényel egy kis törődést.
A karbantartási teendőkhöz és azok mikéntjéhez szeretnék írásommal egy kis segítséget nyújtani.

Egy kávégép lényegesen jobban piszkolódik, mint az átlag háztartási készülékek. Tévedés azt gondolni, hogy a feltöltés és ürítés műveletén kívül más teendőnk nincs. A karbantartási feladatok nem elvégzése akár garanciavesztéssel is járhat. Minden gyártó részletesen leírja a felhasználói kézikönyvben ezeket a teendőket, azok hogyanját és rendszerességét. Egy átlagos háztartásban ez nagyjából havonta fél órás elfoglaltságot jelent. Nagyon fontos, hogy rendszeresen megcsináljuk. Egy elhanyagolt gép sokszor már csak szervizben, szétszedéssel rakható rendbe.
Az alábbiakban egy általános, a gépek nagy részére alkalmazható összefoglaló olvasható.

1. Vízkőtlenítés

Az egyik legnagyobb ellenség a vízkő. Hatásait, jeleit a kávéfőzőgép hibák rovatban megtalálja. Nem írom le újra itt. A mai automata kávégépek szinte mindegyike rendelkezik beépített vízkőmentesítő programmal (Calc), aminek esedékességét is jelzik. Nagyon fontos, hogy a beállítások között a vízkeménység megfelelően legyen megválasztva. Ez általában egy 1-4 érték között állítható szám. Az 1-es érték nagyon lágy, szűrt víz vagy a víztartályba tehető szűrő használata esetén megfelelő. Magyarországon a 2-es vagy 3-as érték megfelelő. A 4-es érték nagyon kemény víz esetén szükséges. Ennek a számnak a függvénye, hogy a kávéfőző milyen sűrűn figyelmeztet a feladat elvégzésének szükségességére. 2-3-as érték esetén ez általában 2-300 főzést jelent. A kávéfogyasztási szokásaink alapján könnyen kiszámolhatjuk, hogy milyen időközönként kell elvégeznünk.
Menete dióhéjban:
A leírásnak megfelelően indítsuk el a vízkőtlenítő programot. A víztartályba fél liter vízben feloldott szükséges mennyiségű vízkőoldó szer kerüljön. A gép első körben ezt az oldatot szivattyúzza át szakaszosan, általában a gőzcsövön keresztül, valamint az alsó csepptálcába. Ha teljesen kifogyott a tartály, a gép jelez. Az edény valamint a csepptálca kiürítése után tiszta vízzel töltsük fel a tartályt teljesen. A gép ezután az öblítést végzi el. Ismét edény és csepptálca ürítés. Ezzel a program sikeresen lefutott.
Milyen vízkőoldót használjunk?
Ecet és minden egyéb háztartási vegyszer használata tilos! Találkoztam olyan géppel, ami CIF-től volt eldugulva. Ezeknek a szereknek semmi keresnivalójuk a kávégép vízkörében!
Aki lelkiismeretesen és rendszeresen megcsinálja annak a legolcsóbb alternatíva a háztartási citromsav. Fontos tudni, hogy nagyon elvízkövesedett géphez ez már kevés lehet, illetve a leváló vízkődarabok akár dugulást is okozhatnak. Rendszeres karbantartáshoz viszont megfelelő. Természetesen a legkiválóbb, ha kimondottan kávégéphez készült, általában folyékony vízkőoldót használunk. Ezek nem olcsók, de egy átlagos háztartásban akár 1 évre is elegendő egy flakon. Ezek a szerek gyorsan és teljes mértékben feloldják a vízkövet, így a dugulás veszélye egy erősen elvízkövesedett gép esetében is minimális.

2. Kávézsírtalanítás (kávéolaj eltávolítása)

A kávéfőzőgép hibák rovatban szintén leírtam hatásait, jeleit. Itt csak a hogyanjáról beszélnék. A mai gépek többsége külön programmal rendelkezik, valamint végrehajtásának szükségességét is jelzi (Clean).
Ehhez a művelethez ún. kávézsírtalanító tablettára lesz szükségünk. A tablettát a főzőegységbe kell juttatni, a darált kávé helyére. Ezt vagy az őrölt kávényíláson keresztül, ha gépünk rendelkezik ilyennel, vagy a főzőegység eltávolításával tudjuk megtenni. Fontos, hogy indítsuk el a programot először. A legtöbb gép öblítést csinál, majd csak ezután kéri a tabletta behelyezését. A leírásnak megfelelően hajtsuk végre a folyamatot. Aki rendszeresen megcsinálja ezt a műveletet, annak nem lesz ízetlen a kávé, nem dugul el a kávékifolyó. Eldugult kifolyó többnyire már csak szervizben, szétszedéssel takarítható ki becsülettel.

--- Calc’n Clean ---

Egy mondat erejéig szólnék az utóbbi 1-2 évben egyre elterjedtebb összevont, egy lépésben vízkőtlenítés és kávézsírtalanítás programokról. Ezzel egészen addig nem is volt semmi bajom, amíg a gyakorlatban ez úgy zajlott, hogy a vízkőoldó és a zsírtalanító tablettát is kérte a kávéfőző, majd automatikusan szépen egymás után lefuttatta a két műveletet.
Elgondolkodni akkor kezdtem, amikor egy új gép ezt együtt csinálta és egy 2 az egyben szer kellett bele. Biztosan működik a dolog, nem ítélkezni akarok, de reálisan végiggondolva nekem nem áll össze a kép. A vízkőoldáshoz savas közeg kell. A kávéolaj eltávolításához lúgos. A többit Önökre bízom. Én maradok a régi módszernél.

3. A főzőegység tisztítása és zsírozása

Nagyon fontos teendő! A főzőegységre mindig kerül darált kávépor, lefőzött zaccmaradék. Ezek a vízzel, gőzzel találkozva egész egyszerűen a párás levegő miatt a főzőkamrában ráragadnak az egységre. Ez a mechanikus, mozgó főzőrészt egyre jobban akadályozhatja a mozgásban, nehezíti annak munkáját. Extrém esetben eltörhet, leéghet a meghajtómotor, de minimum hibajelzést okozhat. Legalább havonta vegyük ki a főzőegységet és jó meleg, forró folyó víz alatt alaposan öblítsük át minden oldalról, minden kis rését. Mosogatógépbe tenni tilos! Makacs maradványokat egy puha kefével nyugodtan lelökhetjük. Fontos! Hagyjuk teljesen megszáradni az egységet! A vizesen visszahelyezett szerkezetre hatványozottan ragad a kávépor. Ezután a leírásban megjelölt pontokon vékonyan kenjük be szilikonzsírral, amit kávégépekhez lehet vásárolni.

4. A tejhabkészítő fej és rendszer tisztítása

A kávéfőzőgép hibák rovatban már írtam erről pár sort. Javaslom azt is elolvasni. A modern gépek szinte mindegyike tejes ital készítése után rögtön figyelmeztet, hogy öblítsük át a tejhabrendszert. Vannak gépek, amik ezt automatikusan és profin megteszik egy gombnyomásra. Némelyiknél ezt nekünk kell manuálisan elvégezni. Akárhogy is, legalább egy fél pohár tiszta vízzel öblítsük át, mielőtt a tej beleszárad. Egyrészt higiénia szempontjából fontos, másrészt a kis járatokat idővel eltömítheti olyan mértékben, hogy volt tejhab, van prüszkölés helyette. Vásárolhatók már kimondottan cappuccinator tisztító folyadékok. Drágák, de nagyon jók! Érdemes rászánni a pénzt. Alkalomszerűen lesz rá szükségünk. Egy flakon sokáig kitart. Amennyiben eltávolítható cappuccino fej van kávégépünkön, egész hatékony megoldás jó meleg, kicsit mosogatószeres vízbe beáztatni egy estére. Reggel alapos átöblítés és mehet a helyére.

5. Szűrő cseréje

A legtöbb kávégép víztartályába helyezhető szűrő, ami a csapvízben található vízkeménységet okozó anyagok eltávolítására hivatott. Ez többnyire egy henger alakú, általában fehér műanyag burkolatú, nem bontható egység. Új gép vásárlásánál egyet szinte biztosan kapunk kávéfőzőnkhöz. Ezek a gépek az átfolyt vízmennyiség alapján figyelmeztetnek a szűrő cseréjének szükségességére. Általában kb. 300 liter vízig jók. Bizony! Ez a szűrő nem örök élet +1 nap! Telítődik, onnantól kezdve inkább csak akadályozza a szivattyú munkáját, de feladatát már nem látja el! Ezen felül a megkötött anyagokban, könnyen kialakulhatnak baktériumtelepek is, amit ugye nem kívánunk meginni? A szűrő meglétét a géppel tudatni kell. Ezen felül a cserét is. Ez többnyire a karbantartási menüpontból érhető el. Ha ezt nem tesszük meg, a gép nem fog jelezni a csere szükségességére. Ekkor sincs tragédia. Nagyjából tudjuk milyen gyakran töltjük a víztartályt. Általában 1,8 literrel számolhatunk. Így megkapjuk mennyi nap elteltével kell cserélni. Figyeljünk oda rá! Nem ritkán kerül hozzám pár éves gép, amiben még a kapott első szűrő van! Ezt azért neeee.... A szűrő csakis a vízkövesedés ellen használ! Semmi egyebet nem szűr ki (baktériumok, gyógyszermaradványok stb.). Ez a rendszeres vízkőoldással is megelőzhető. Nem is olcsók ezek a szűrők, illetve hát mivel nem regenerálhatóak, jelentős mennyiségű hulladék képződik belőlük.

6. A kávéfőzőnk tisztítása

Nem a külső porra, ujjnyomokra gondolok itt. Azt mindenki eldönti saját maga. Ha gyakrabban nem is, de a karbantartáskor az alábbi részeket takarítsuk ki egy nedves puha ronggyal: a csepptálca nyílását, valamint a főzőegységkamrát. Mindkét helyre kerülhet kávézacc, kávés víz. A nedves környezet és szerves anyag együtt a penész megjelenéséhez vezetnek. Azt hiszem a továbbiakat nem szükséges ecsetelnem.

Zárszó

Aki a fentiekre odafigyel és rendszeresen karbantartja kávégépét, majdnem mindent megtesz azért, hogy sokáig élvezhesse a fekete nedűt kedvenc háztartási készülékéből. Miért csak majdnem mindent? A leggondosabb törődés mellett is ajánlott legalább évente egyszer szervizbe vinni a kávéfőzőt, ahol a burkolat szétszedésével az egész gépet alaposan kitakarítják, átnézik. Szükség szerint tömítéseket cserélnek, meghajtó egységet zsíroznak és felhívják a figyelmet az esetlegesen várható, szükséges alkatrészcseré(k)re, hogy az tervezhető legyen.

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.