Használt kávégépet garancia nélkül? Megéri?

péntek, 31 január 2020 20:29 Blog
Értékelés:
(5 szavazat)
Nincs garancia Nincs garancia Kavegepnet

Magyarok vagyunk, a vérünkben van, hogy olcsón akarunk megkapni lehetőleg mindent. Nincs ez másképp a használt kávégépek piacán sem. Milyen rizikót vállal, aki garancia nélkül, esetleg látatlanban vásárol egy használt kávégépet?

Az utóbbi egy-két évben nagyon fellendült a kintről behozott, teszteletlen, esetleg bekapcsolásig, egy kávéfőzésig tesztelt gépek piaca. Leginkább a „nyers gép” kifejezés terjedt el a szakmai berkekben rájuk vonatkozóan.
Egyre többen hoznak be Ausztriából, Németországból és Svájcból tucat számra, piacokról összeszedett kávéfőzőket. Ezeket aztán többnyire internetes hirdetési oldalakon, a hivatalos használtgép kereskedők árainál jóval olcsóbban kínálják.
Vonzó áruk könnyen vásárlásra sarkallja a kávéfőző gépre vágyókat. Sajnos túl sok olyan telefonhívást kapok, ami panaszos hangon nagyjából így kezdődik: „Pár napja vásároltam egy használt kávégépet, de…” Gyakran többe kerül a leves, mint a hús: főalkatrész csere.
Néhány tanulságos esetet leírok, amiket érdemes számításba venni, ha valaki belevág egy ilyen vásárlásba.
„Kávét szépen lefőzi”
Le bizony, de nagyon nem mindegy, milyen kávét is főz. A tesztfőzésnél derült ki, hogy a lefőzött kávé inkább barna lé, de semmiképpen nem kávé. A főzőegység nyomásszabályzó szelepecske ki volt szépen szedve. Így a kávét nyomás nélkül főzte, csak átfolyatta rajta a vizet. Se krém, se kávé. Mondanom sem kell, a szelep pótlása után már nemhogy szépen, de sehogy sem főzte le a kávét. Szivattyú csere volt szükséges.
„Szép állapotban”
A szép az relatív és vannak, akik ezt nagyon tágan tudják értelmezni. Sok „szép állapotú” gép elemeit kellett már cserélnem, hogy elfogadható kinézete legyen. Tipikus még a víz-, babtartály fedél és egyéb típustól függő kampók, pöckök letörése, hiánya.
„Teszteletlen, nem próbáltam”
Majdnem biztosra vehetjük, hogy a gép be sem kapcsol. Lássuk be, senki nem a saját pénze ellensége. Annyit bárki megtesz, hogy bedugja egy konnektorba és kipróbálja, ha úgy többet kaphat érte. Használt gépeknél egy esetleges hiba 1-2 nap használat után felszínre kerül.
„Vizet nem ereszti”
Nos, tisztelet a kivételnek, de ezt bizony egy kávé lefőzése erejéig tartó teszt után bátor dolog kijelenteni. Maradjunk annyiban, hogy ez többnyire inkább csak annyit jelent, a gépből nem ömlik a víz. Ha megvesszük, és mégis folyik belőle a víz, azon se lepődjünk meg nagyon.
„Bónusz meglepetések”
Ez-az hiányzik a gépből, gépről. Például „csak” a gőzfej, amit potom 8-12ezer forintért be is tudunk szerezni, csak a babtartály fedél, amit aranyáron képesek mérni a legtöbb típusnál.
Találkoztam már nem egyszer ragasztóval, epoxival, ilyen-olyan trutyival összetákolt dolgokkal, amik természetesen jó esetben is 1-2 hét után megadták magukat.
Ezek a gépek szinte biztosan nem átnézés, szervizelés után kerülnek a piacra. Valószínűleg az is ritka, hogy hibátlanul működik, szép állapotú, csupán megunta a tulajdonosa és bagóért megválik tőle.
Szerencsés vásárlás esetén is minimum 1-2 tömítés cseréje biztosan szükséges.
Még egy nagyon fontos dolog, ami ritka kivételtől eltekintve, majdnem biztosra vehető. Hiába is van kívülről alaposan, esetleg kevésbé igényesen megtakarítva a vásárolt portéka, belül bizony egy koszfészek. Egy kávégépet ajánlott volna évente, de legalább kétévente szervizben, szétszedéssel alaposan kitakaríttatni. A belehullott kávémaradványok, víz, gőz, belecsurgott kávé komoly gomba, penész táptalajt képeznek. Nem tudhatjuk honnan és milyen állapotban érkezett a gép, a külső mennyire tükrözi a belsőt. Ismét az autós példánál maradnék. Egy gondos tulajdonos a frissen vásárolt autón olajat, szűrőket, vezérlést cserél és átnézeti azt. Ezt a költséget a vásárlásnál már be is kalkulálja.
Tapasztalataim alapján 10 ilyen gépből kettő hozza az elvárásokat és egy alapos tisztítás, karbantartás után használatba vehető. További 3-4 igényel nagyobb alkatrészcserét. A maradék javítása pedig nem rentábilis.

Konklúzió
Aki a fentiek ellenére belevág egy ilyen gép vásárlásába, annak őszintén javaslom, hogy legalább nézesse át és takaríttassa ki egy szervizben. Anyagilag úgy kalkuláljunk, hogy esetlegesen egy kisebb javítás költsége után is még tudjunk örülni a gépnek. Készüljünk fel a legrosszabbra is: ugyan olcsó volt, de kávét sem főz nekünk.
A másik út, hogy garanciával vásárolunk, megbízható helyről. Hogy az drágább? Biztosan drágább…?

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.