Hogyan válassz otthonra automata kávéfőzőgépet Kiemelt

kavegepnet.hu hétfő, 13 január 2020 20:01 Blog
Értékelés:
(30 szavazat)
Hogyan válassz otthonra automata kávéfőzőgépet Hogyan válassz otthonra automata kávéfőzőgépet kavegepnet.hu

Ezzel a kis bejegyzéssel szeretném segíteni kedves olvasóimat, akik szeretnének vásárolni egy automata kávéfőzőt maguknak, de nem tudják pontosan milyen gépet is vegyenek.

Elsősorban praktikus oldalról fogom megközelíteni a kérdést, mivel úgy gondolom szubjektív döntéshozatalra mindenki képes saját intuíciói alapján.
A döntési pontok rangsora igyekszik egy prioritási sorrendet is tükrözni, ami természetesen szintén egyénenként változó lehet.

1. Mire is kell a kávégép pontosan?
Fontos eldöntenünk először is, hogy mire is használnánk a készüléket leginkább.
Aki csak feketét iszik, annak nem feltétlenül érdemes egy komolyabb, drágább automata tejhabos kávéautomatában gondolkoznia.
A Melitta Solo, Saeco-Philips Minuto, Siemens Surpresso, Saeco Odea sorozat egyik tagja számukra egy jó választás lehet.
Akinek csak alkalomszerűen van szüksége (pl vendégek esetén) tejhabra, forró tejre, azoknak elegendő lehet egy gőzcsővel, un. panarellóval ellátott készülék.
Ebben a kategóriában már bármelyik gyártótól találunk nekünk tetsző kávéfőzőt. A Saeco, Gaggia, Jura, Melitta, Delonghi, Bosch, Philips, Krups, Miele mind gyártanak tejhab készítésére alkalmas készülékeket.
A tejhab és tejes italok szerelmeseinek kell leginkább a zsebükbe nyúlniuk. Azok a kávéautomaták a legdrágábbak, amelyek egy gombnyomásra varázsolnak elénk egy cappuccinot vagy latte macchiatot. Itt már igazából csak rajtunk múlik, hogy megelégszünk egy tejcsővel, különálló tejtartályt, esetleg a géphez illesztendőt választunk. A tejhabosító megoldásokról egy külön blog írást találsz a blog bejegyzéseim között.

2. Mennyi kávét fogunk készíteni naponta átlagosan?
Kezdjük a legegyszerűbbel. Ha valaki csak alkalomszerűen, esetleg csakis az eseti vendégek számára tart kávéfőzőt, gyakorlatilag ilyen minimális felhasználásra bármelyik neki tetsző gép megfelelő lehet.
Aki a nagy átlagba tartozik, egyedül vagy csak ketten fogyasztanak kávét, napi 2 esetleg 3 alkalommal, ők még kényelmesen beleférnek a háztartási felhasználás fogalmába, így talán csak kényelmi okokból javasolt nem a legkisebb gépet vásárolni. Így nem kell naponta a víztartály töltésével, zacctartó és csepptálca ürítéssel bajlódniuk.
Akik többen használnának egy kávégépet együtt és intenzív kávéfogyasztók (kisebb iroda, nagyobb család, orvosi váróterem stb.) nekik bizony már a vásárlásnál azt is figyelembe kell venniük, az adott gép maximum napi hány kávé főzésére alkalmas. Az otthoni felhasználásra készült készülékek napi 15, maximum 20 főzésre készülnek. Amennyiben folyamatosan ennél több kávé főzésére van igény napi szinten, úgy már a kis irodai robusztusabb gépek közül érdemes választanunk.
Fontos, hogy ezt a pontot alaposan átgondoljuk és a vásárláskor eszerint döntsünk, kommunikáljunk az eladóval.
Kellemetlen, amikor egy új gép garanciáját elveszítjük, mert az otthoni felhasználás kereteit túllépve használjuk.

3. Mennyi helyünk van a kávéfőző számára, hogyan férünk hozzá kényelmesen?
Amennyiben helyszűkében vagyunk a konyhában (létezik olyan, hogy egy konyhában bőven van hely? :)) fontos eldöntenünk hová is tervezzük a kávégépet elhelyezni.
1. Legyen konnektor nagyon közel. Általában elég rövid a vezeték, 60-80 cm. Bosszantó lehet ha hosszabbítót vagyunk kénytelenek a pulton elhelyezni.
2. Legyen elegendő hely a kávégépnek, mind pultmélység, mind oldal és magasság tekintetében.
3. Hosszú távon sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha az alábbiakat is átgondoljuk. 
Férjünk hozzá a kávéautomatához kényelmesen
- a víztartály feltöltéséhez
- a szemes kávé tartály feltöltéséhez
- a főzőegység kivételéhez (amennyiben kivehető)
Alapvetően kétféle elhelyezés a leggyakoribb. A zaccfiókot, víztartályt, esetleg még a főzőegységet is elölről tudjuk kivenni a kávéfőzőből. Ilyen felépítésű gépet akkor ajánlott választani, ha jobb és baloldalt is kevés helyünk marad a gép mellett.
A másik megoldás amikor a víztartály bal oldalt hátul, vagy teljesen hátul helyezkedik el. A zaccfiók vagy elölről a csepptálcával együtt távolítható el, vagy tipikusan a gép jobb oldalán nyíló szervizajtó mögött bújik meg, a főzőegységgel együtt. Ezeknél a gépeknél igyekezzünk a jobb oldalt szabadon hagyni, vagy csak olyasmit mellérakni, ami pár mozdulattal könnyedén félretehető, kávéfogyasztási szokásaink szerint, akár naponta is.
A kávébabtartály mindig felül, általában jobb oldalt hátul található. Figyeljünk rá, hogy a gép felett elegendő helyünk legyen annak megtöltésére.
Akinek keskeny munkapultra kerül a gép, kénytelen lesz kicsit visszafogottabb kínálatból választani, mivel a gépek többsége, mélységüket tekintve a standard 60-as pultra készül. Ilyen rövidebb gép pl a Krups XP, EA sorozat, Melitta Passione, Varianza típusok, Saeco Xsmall.

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.