Nem darál, keveset vagy sokat darál, durva a darálék

csütörtök, 23 január 2020 21:06 Kávéfőző hibajelenségek
Értékelés:
(49 szavazat)
Daráló beállítása Daráló beállítása Kavegepnet

Nem túl gyakori, de előfordul, hogy kávéfőzőnk darálója rakoncátlankodik. A legrosszabb verzió, ha a daráló egyáltalán el sem indul.

Ez vagy maga a darálómotor tönkremenetelét jelzi, vagy a vezérlőpanel meghibásodása okozza. Előfordul, hogy a daráló egyszerűen nem áll le, folyamatosan megy. Ez vezérlőelektronika hibára utaló jelenség. Ha túl sokat, esetleg túl keveset darál a gépünk, elképzelhető, hogy szoftveres frissítés javítás szükséges. Az átlagos, normális darálási idő 6-8 másodperc. Ennél rövidebb, vagy hosszabb darálási idő már problémát okozhat. Ha túl sokat darál be a gépünk, a főzőegység képtelen összetömöríteni a darálékot és nemes egyszerűséggel kidobja a darált kávét. Ha kevés az őrölt kávé, géptől függ, de jó eséllyel kidobja a száraz kávéőrleményt és „babtartály üres” jelzést ad. Sok esetben elegendő a daráló beállítása, ami a gép részleges szétszedését igényli.
Előfordul, hogy a darálék nem kerül be a főzőkamrába, pedig a daráló megy. Ennek általában két oka lehetséges.
Letörtek a behordó fülek, többnyire nedvesség került a darálóba ok miatt. Eltömődött a kiömlő nyílás es a darálóban kezd el púposodni a darálék. Ezt szintén nedvesség okozza.
Kávéfőzőnk darálója esetén két dologra kell figyelnünk. Ne tegyünk bele igazán vacak, olcsó, ismeretlen babkávét. Ezekben könnyen előfordulnak szennyeződések, kis ágdarabok, kavics, stb. ami a darálókéseket tönkreteszi, a daráló megszorulásához, akár a motor leégéséhez is vezethet.
Ne kerüljön nedvesség a kávészemekre, a tartályba! Ha véletlenül belecsöppen folyadék, inkább szedjük ki a szemeket, töröljük szárazra a tartályt és hagyjuk kiszáradni!
Szintén ellensége a darálónak a ragadós kávészem. A kézműves pörkölt kávék között találunk már karamellizált, cukorral pörköltet is például. Ezek a szemek ragadnak. Garantáltan eltömődik a daráló.

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.