Mit várhatunk egy használt, felújított kávégéptől?

péntek, 24 január 2020 09:53 Blog
Értékelés:
(10 szavazat)
Mit várhatunk egy használt, felújított kávégéptől? Mit várhatunk egy használt, felújított kávégéptől? Kavegepnet

Azt hiszem, mindenkiben van egy kis félelem és kétely, hogy mit is jelent egy használt kávégép vásárlása. Milyen rizikót kell annak vállalnia, aki pénzt ad egy ilyen gépért, és legfőképp, milyen elvárásai lehetnek a megvásárolt automata kávéfőzővel kapcsolatban?

Ezek a gépek újkori áruk maximum harmadáig értékesíthetőek, de azért már újszerűt kapunk. Ha veszünk egy kocsit, ami eladásra műszakilag is rendbe lett téve, és újkori árának harmadát adjuk érte, esetleg még kevesebbet, nem fogunk meglepődni, ha 2 hónap után az egyik gömbfejet ki kell cserélni rajta.
Egész egyszerűen egy használt kávégépnél (autónál), nem lehet előre látni, hogy adott alkatrész jól működik, de pontosan a használtságából eredően pont nem sokkal a vásárlás után adja-e meg magát.
Ahogy a fentiekből következik, egy ilyen gép bizony lehet, hogy javításra szorul a garanciaidőn belül.
Egy használtabb gép általában picit zajosabb, mint újszerű társa. Ez az elhasználódás miatt van.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Feltételezem, hogy már tudjuk, milyen gépet akarunk venni. A kiválasztáshoz segítséget talál „Hogyan válassz otthonra automata kávéfőzőgépet” blogírásomban.
Lehetőség szerint próbáljuk személyesen megtekinteni a kiszemelt terméket.
Mindenképpen igyunk, de legalább főzessünk egy kiválasztott kávéfajtát, kóstoljuk meg. Minden gépből kicsit más a kávé. A presszókávé legyen krémes, kicsit habos.
Ha tejhabos gépet veszünk, a tejhabrészt is próbáljuk ki. Főzzünk bele egy kávét, így nagyon szépen látszik, mennyi habot és mennyi tejet adott a gép.
Gőzölős kávéfőző esetén a panarellot is próbáljuk ki.
Nézzük meg a lefőzött kávépogácsát. Nem lehet víz a zacctartóban. A pogácsa lehetőleg legyen egyben. Nem mindegyik gép képes tökéletes pogácsát készíteni, de ha tocsog a vízben, az semmiképpen nem jó.
Nézzük meg a gépet minden oldalról, keressünk sérüléseket, szépséghibákat, hogy reálisan dönthessünk, esztétikailag megfelel-e számunkra.
Nézzük meg a főzőegységet és a főzőegységkamrát. Ha teli van zaccal, vízzel, elképzelhető, hogy gondunk lesz a kávégéppel.
Kávéfőzés előtt ürítsük ki a csepptálcát, majd egy vagy két főzés után nézzük meg, mennyi víz került bele. Erősen kávégépfüggő, van, amelyik kevesebb, van, amelyik több vizet enged el főzés után. Nagyjából fél és 1 dl víz főzésenként, ami még normális. Ha ennél több víz kerül a tálcába, jó eséllyel a gép ereszt (ebbe nincs beleszámolva az öblítővíz!).
Nyissuk fel a fedeleket, nincsenek e letörve fülek, vegyük ki a víztartályt, ne legyen repedt.
Nézzük meg a kezelését, a menüjét, kicsit nyomkodjuk, főzzünk mi magunk egy italt vele.
Tisztázzuk a garanciális feltételeket.
Kérjünk használati utasítást.

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.