Okos automata kávéfőzőgépek Kiemelt

kavegepnet.hu hétfő, 13 január 2020 22:43 Blog
Értékelés:
(24 szavazat)
Okos automata kávéfőző a német Melittától Okos automata kávéfőző a német Melittától kavegepnet.hu

Az "okos gép" forradalom a kávégépek piacára is betört. Az okos kávéautomatákról szeretnék pár dolgot megosztani veletek, annak jelenéről és lehetséges jövőjéről.

Az "okos kávégép" nem teljesen új dolog. Már évekkel ezelőtt is voltak felső kategóriás gépek, amik ebben a technológiában rejlő lehetőségeket próbálták kiaknázni és a kávéfőzők piacára adoptálni.

A halandók számára elérhető áron azonban csak az elmúlt 2-3 évben jelentek meg, közismert gyártók kezei közül.
A Melitta zászlóshajójába, a Barista gépekbe a T és TS széria sikere után, mindkét altípusba Smart keresztnéven került be 2018-ban.
A Philips Saeco GranBarista Avanti, az Illy Y5 Iperespresso és a Krups EVIDENCE CONNECTED EA893840 darálós modellek,
valamint a NESPRESSO by Krups Expert XN600840 kapszulás kávéfőzők már mind mobiltelefonról is vezérelhetőek.

A kapcsolat többnyire Bluetooth alapú, de létezik WiFi csatlakozásra alkalmas gép is.
Minden gyártó saját fejlesztésű applikációt kínál termékeihez, ami alól per pillanat egyetlen kivételről tudok, a Bonaverde Berlin típusról, ami inkább 
nevezhető egy kis házi főzőrendszernek, mint kávégépnek, mivel ez az okos kávéfőző a nyers kávészemeket pörköli is igényünk szerint, majd a frissen
pörkölt kávébab darálása után lefőzi a kávét. Sajnos nem a nálunk elterjedt és kedvelt presszógép, hanem egyszerre több kávét csepegtetve főző rendszerű.
Mérete, ára, valamint a nyers babkávé beszerzésének nehézségei miatt, nem valószínű a tömeges elterjedése. Inkább csak érdekességként került ide,
mivel ez a masina saját app helyett egész egyszerűn Facebook Messengeren keresztül kommunikál.

A következő véleményem szerint jó iránynak nevezhető mérföldkövet a második generációs Smarter Coffee tette le, ami sajnos ugyanúgy csepegtetős rendszerű 
kávéfőző, viszont az okos otthon irányába egy nagy lépést tett, mivel integrálhatósága per pillanat nem hagy kívánnivalót maga után, mivel különböző otthon automatizáló és hangvezérlésen alapuló protokollt is támogat, szakítva a klasszikus dedikált applikáció korlátaival. Többek között az Amazon Alexa és a Google Assistant is használható egy főzés indítására az Amazon Echo vagy a Google Home segítségével. Ezen kívül a kávéautomata IFTTT receptek (szkriptek) fogadására is fel van készítve, ami gyakorlatilag teljesen szabad kezed ad a felhasználója számára az automatizálás területén (pl főzzön kávét mikor hazaérek, vagy küldök egy smst, stb...).

A jövőt én mindenképpen a Smarter által választott irányban látom, azaz a teljes integrálhatóságban és ezzel együtt járó tetszőleges konfigurálhatóságban.
Lássuk be egy Apphoz kötöttség ugyan kényelmi szempontból kiváló (pl egy nagyobb tudású kávéfőző beállítása, konfigurálása kényelmesebb telefonon, mint a gép előtt állva hosszú percekig), ugyanakkor nem nyújtja azt a szabadságot, amiben az okos otthon ereje rejlik.

Aki egy ilyen smart készülékben gondolkodik, jelenleg még erősen a zsebébe kell nyúlnia. A Melitta, vagy Saeco eszpresszó gépei fél millió forint feletti összeget kóstálnak. Ugyanakkor a Smarter készüléke már százezer forint körüli összegért a miénk lehet, ha cserébe a presszókávé, tejes italok és egyéb kávéínyencségekről hajlandóak vagyunk lemondani.

Végezetül zárszóként a realitáshoz az is hozzátartozik, csészét nem tesz egyik gép sem maga alá, vízzel és kávéval sem töltik fel magukat, illetve a karbantartásuk  továbbra is a mi feladatunk marad :).

Média

Okos automata kávéfőző a német Nivonától nivona.com

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.