Szakértelem, tapasztalat, elhivatottság

Lakossági kávéfőző gépek, eszpresszógépek, kapszulás és podos kávéfőzők szakszerű javítása több éves tapasztalattal

Szervizemben feltárom az elromlott kávégéped hibájának forrását és megszüntetem, hogy reggel újra élvezhesd a kedvenc kávéd friss zamatát. 

TOP 10 kávéfőzőgép hibajelenség

Az elmúlt években szerzett gyakorlati tapasztalataim alapján az alábbi hibák fordulnak elő a legyakrabban

Általános tapasztalatok

A Bosch cégcsoportnak viszonylag kevés teljesen saját gyártású gépe van. A legtöbb Bosch márkajelzéssel ellátott gép, valamely más gyártó terméke, esetleg minimális átalakítással. Többnyire Siemens, esetleg Saeco gépekkel találkozhatunk Bosch logóval ellátva. A gépek általában jól szervizelhetőek, alkatrészellátás jó. Sajnos néhány gépre jellemző a burkolat „csavarmentes” kialakítása, ami kizárólag műanyag pöckök, kapcsok segítségével rögzül. Ezek szétszedése a pöckök eltörése nélkül már önmagában is kihívás tud lenni. Éppen ezért gyakori szerelésre nem alkalmasak. Alkatrészek középkategóriás árban kaphatóak hozzá, még a régebbi gyártmányokhoz is. Szükség esetén viszonylag könnyen találunk helyettesítő/kiváltó alkatrészt más gyártók palettáján is.

A Delonghi automata kávégépek az utóbbi pár évben jelentek meg a hazai piacon és gyorsan népszerűek lettek. A sikert elsősorban olcsó áruknak és kellemes designjuknak köszönhetik. Ezen kávéfőzők többsége belsejüket tekintve többnyire egy kaptafára készülnek. A külső megjelenés változtatásával viszonylag gyorsan tudnak új modellekkel megjelenni a piacon. A gépekben található orsós mechanika egy jó megoldás, finom kávé, jól tömörített pogácsa készítésére alkalmas, viszont relatív szervizigényes.
Leggyakoribb hibája a kazán tönkremenetele. Ezt az utolsó szériás gépeknél már igyekeztek orvosolni és a fűtőegységet fentről áthelyezték oldalt, hátulra. Valamint egy általánosabb bojler került bele, ami olcsóbb és könnyebben beszerezhető/helyettesíthető. Cseréje is egyszerűbb.
Közepesen nehezen szerelhető, gyakran nagyon szét kell szedni a gépet, hogy hozzáférjünk a problémás területhez.
Alkatrészárai picit olcsóbbak, mint az átlag, viszont ezt a szerelési időigény többlet könnyen felemészti.

A Gaggia automata kávégépek számomra az egyik kedvenc márkát képviselik. A gépek jól szerelhetőek, rendesen össze vannak rakva, robosztusság és tartósság jellemző rájuk. Viszonylag ritka a komolyabb meghibásodás ezeknél a gépeknél. Többnyire a kopó alkatrészek, tömítések cseréje, karbantartó szervízelésnél többet nem igényelnek. Alkatrészellátás jó, de borsos áruk van. A Saeco felvásárolta a céget 1999-ben, azóta a belső szerkezetet tekintve, többnyire Saeco alkatrészek találhatóak bennük.

A Jura automata kávégépek számomra egy kicsit fekete bárányok. Piaci pozíciójuk és népszerűségük titkát a szervizelések során nem sikerült megfejtenem. Nagyon sok cég foglalkozik kimondottan Jura gépekkel, hatalmas a kínálat belőlük.
Ezek a kávégépek alapvetően jól össze vannak rakva, tartósak és megbízhatóak. Nem ritka köztük a 15-20ezer főzés után is még egész jól működő automata kávéfőző.
Jellemzőjük, hogy idővel a használtság mértékének megfelelően egyre zajosabbak lesznek.
A főzőegység általában nem kivehető, a gép közepébe van integrálva, javítása időigényes.
A gép többi egysége viszonylag jól hozzáférhető, cserélhető.
Alkatrész ellátottsága nagyon jó, de nem olcsóak.
A Saeco és Gaggia mellett talán csak a Jura cég, aki kizárólag kávégépeket gyárt, így teljes fejlesztési kapacitásukat erre a piaci szegmensre tudják fókuszálni.
Jó kávégépek, de véleményem szerint egy kicsit túlárazott, és talán egy kicsit túlmagasztalt márka.

Krups… Az igazi kakukktojás J.
A Krups mindig külön utakon jár, egyedi megoldások és technológia jellemző a kávégépeire.
Sok szerviz nem is vállalja ezt a márkát, de legalábbis kötve hiszem, hogy bárki „szereti” javítani.
A Krups gépek az integrált bojler-főzőegység megoldásról a leghírhedtebbek.
A kávépogácsa tömörítését a vízpumpa végzi, hidraulikus megoldással.
Nem titok ez a módszer nagyon hatékony és valóban szuper eszpresszó készül a főzőiken, de…
A központi egység nem javítható. Sok gépben ráadásul ez a műanyag henger idővel megreped.
Kompletten cserélhető és nagyon drága, kicserélése is időigényes.
A szivattyú sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint általában, így az is előbb mehet tönkre.
A vízelosztó műanyag részeinél szintén gyakori a repedés.
Nagyon jó kávét főz, megbízható masina, de a kialakításából fakadóan a meghibásodás lehetősége nagy.
Szervizelése nehézkes, időigényes. Alkatrészellátás jó, de nem olcsó.

A Melitta gépei pár éve jelentek meg a hazai piacon, annak ellenére, hogy a német cég több mint 100 éves múltra tekint vissza. A gépeket a svájci Eugster gyárban készítik, ami a minőségen is tükröződik. Közel 5 éve került a kezembe az első Melitta gép, egy Bistro, ami rögtön lenyűgözött. Azóta is mondhatni a kedvenc márkám. Nagyon finom kávét készít, könnyen kezelhető, intuitív kávéfőzők. Átgondolt tervezés, szerelhetőség, tartós anyagok jellemzik. A kopó alkatrészeken kívül nagyobb baja ritkán van. Alkatrészek könnyen és átlagos áron szerezhetők be hozzá. Aki egy Melitta mellett teszi le a voksát, nem fog csalódni. Mióta megismertem a márkát, saját használatra mindig a Melitta egyik képviselője kerül befogásra.

Azt hiszem a Miele márkát senkinek nem szükséges bemutatnom. Véleményem szerint az automata asztali gépek piacára inkább csak a teljesség kedvéért tették be a lábukat. Néhány típusuk van összesen, azoknak is egy része a beépíthető kávégépek közé tartozik. A Miele gondosan ügyelt rá, hogy a márkára jellemző minőséget és tartósságot ezen a területen se adja lejjebb. Mind a kávégépek, mind az alkatrészek árában tükröződik a Miele piaci pozíciója. Aki Miele megszállott, minden tőlük van a konyhában, az kávéautomatát is vehet tőlük. Csalódni nem fog!

A NIVONA márka nálunk kevésbé közismert, ami nem csoda, hiszen egy nagyon fiatal, mindössze 2005 óta létező cégről van szó. Kizárólag automata kávégépeket gyártanak. Letisztult, modern formavilág és németes precizitás jellemzi őket. Szerelésük közepesen nehéz, alkatrészek könnyen és reális áron kaphatók hozzá.

A Philips cégcsoport felvásárolta 2009-ben a Saecot. Saját gyártású kávéautomatájuk nincs.
Ugyanazon kávégép előfordul Saeco, valamint Philips logóval is. A rájuk jellemző szervizelési tapasztalatokat a Saeco kávéfőzők alatt találja.

A ROTEL egy svájci cég, amely háztartási elektromos kis- és nagykészülékek kereskedelmével foglalkozik saját márkanév alatt. Azt hiszem nem nehéz kitalálni, hogy nem saját gyártású készülékekről van szó, az automata kávégépek tekintetében egészen biztosan. Aki egy kicsit ismeri a kávégépeket, annak egy Rotel kávégép láttán egészen biztosan egy másik márka ugrik be elsőre. Alkatrész kapható hozzá, emberi áron és mivel nem saját gyártásról beszélünk, viszonylag könnyen megtalálható szükség esetén a helyettesítő cikk is.

A Saeco márkáról egészen biztosan mindenki hallott már, akit egy kicsit is érdekelnek a kávéautomaták. 1985-ben ők jelentek meg elsőként a piacon “bean-to-cup” technológiás automata kávégéppel. Lendületük és népszerűségük az óta is töretlen. Az egyszerűbb kávégépektől egészen a fél professzionális kategóriáig nagyon sok féle gépet gyártanak. Gépeik általában letisztultak, jól átgondoltak. Többnyire jól szerelhetőek, alkatrészellátás kiváló és közepes árfekvésű. A Saeco kínálatában egészen biztosan mindenki talál magának, mind tudás, mind design tekintetében tetsző kávéfőzőt.

A Siemens cég több, mint 150 éves múlttal rendelkezik, nem hiszem, hogy akad ember aki még ne találkozott volna Siemens termékkel. A cég a háztartási kávégépek piacán is jelen van.
A cég tervezői szeretik a szögletes formákat, a markáns éleket, ami a kávégépek formavilágában is tükröződik.
Jól összerakott, strapabíró gépek. A gépek általában jól szervizelhetőek, alkatrészellátás jó. Sajnos néhány gépre jellemző a burkolat „csavarmentes” kialakítása, ami kizárólag műanyag pöckök, kapcsok segítségével rögzül. Ezek szétszedése a pöckök eltörése nélkül már önmagában is kihívás tud lenni. Éppen ezért gyakori szerelésre nem alkalmasak. Alkatrészek középkategóriás árban kaphatóak hozzá, még a régebbi gyártmányokhoz is. Szükség esetén viszonylag könnyen találunk helyettesítő/kiváltó alkatrészt más gyártók palettáján is.

A SPIDEM a SAECO saját márkás terméke. A gépek a Saeco gyárakban készülnek.  SPIDEM márkajelzéssel, ugyanolyan minőségben, de a SAECO kávégépeknél valamivel olcsobban. A mai világban nem ismeretlen, hogy egy gyártó saját második márkát dob piacra, picit olcsóbb árakkal azok számára akiknek a nagy név kicsit drága. Mivel gyakorlatilag Saeco gépekről van szó  jól szerelhetőek, alkatrészellátás kiváló és közepes árfekvésűek. 

A TEKA márka úgy gondolom a MIELE-hez hasonlóan nem igényel különösebb bemutatást. Konyhai készülékeik közül a kávéfőző sem hiányozhat. Kizárólag beépíthető kávégépeket készítenek. Alkatrész nehézkesen szerezhető be hozzá, árak tekintetében felső kategória. Aki ilyen készüléket vásárol, az készüljön fel, hogy egy garancián túli szervizelés sem lesz olcsó mulatság.

A WMF márkáról már biztosan mindenki hallott, ha más nem a döbbenetes árak kapcsán. A WMF elsősorban nagyobb, „ipari” kategóriában készít minden igényt kielégítő automata és karos kávégépeket. Néhány modelljük azonban a lakossági piacon is képviseli a márkát. A márkanév garantálja a minőséget is. A gépek és az alkatrészek ára is csillagászati mértékű. Szervizelésük komoly hozzáértést igényel.